Англия

Англия
През дългата си история Англия се възприема като нация на
чай-ексцентрици, на любовници и футболни фанатици, от пънк до рокерски култури, колекционери, знаменитости, световно известни готвачи, търговци, крикет любители и на непълното работно време. За някои това е Албион. За други тя е „у дома”. За мнозина това е най-ексцентричното, необикновеното и откровено неразбираемо място на земята. Добре дошли в Англия.

Да пътуваш през Англия е като да пътуваш през времето (с няколко чаши чай) – от древните мегалити на Стоунхендж до космическата ера с куполите на проекта Eden в Корнуол. Това е също пътуване през 21 век: Лондон се подготвят за Олимпийските игри през 2012, докато градове като Манчестър, Лийдс и Нюкасъл пируват в своето наследство и уверено са вгледани в бъдещето с промишлени сгради, нова динамика и модерни апартаменти, магазини, ресторанти и някои от най-добрите места за музикални изпълнения на планетата.
Независимо дали сте в странство или просто живеете тук всеки ден можете да се насладите на хълмовете на Оксфордшир, колоездене в Норфолк, сърф или скално катерене в област Пийк, да релаксирате с местните хора в местната кръчма, наслаждавайки се на музикален фестивал или гледане на мач по крикет.

Лондон
Лондон е наречен „свят в един град“ и това не е просто празна риторика. Всичко това може да се усети докато гледате имигранти от цял свят, живата сила на града, допринасят с тяхната енергия и култури за облика на Лондон, града все пак се чувства британски символ, дали в тези тромави черни таксита, дали заради червените двуетажни автобуси, или пък грандиозните символите на Великобритания – парламента в Уестминстър, силуета на Тауър Бридж над река Темза или вече световно известното London Eye.

Не пропускайте тези основни забележителности разбира се, но бъдете сигурни, че вземате от това, което наистина прави Лондон голям: порция риба с картофки „fish n’ chips” до реката, един ден в парка или една нощ в Сохо. Поемете дълбоко дъх и се подгответе да се влюбите в британската столица.

Местен транспорт
Такси „Black cabs”
Черните таксита в Лондон (www.londonblackcabs.co.uk) са почти колкото функция на градския пейзаж, като червеня автобус. Лицензираните шофьори на тези таксита са „извор на знание“ – т.е. те са подложени на строго обучение и изпити и би трябвало да знаят както всяка централна улица в Лондон така и почти всяка полезна информация.
Кабините са на разположение когато жълт знак над предното стъкло свети. Тарифи са различни, с минимална такса от £ 2.20 (покриващи първата 336 метра по време на делничен ден), като нараства със стъпка от 20 пенса за следващите сто шестдесет и осем метра. Таксите са по-скъпи вечер и през нощта. Можете да платите с бакшиш до 10% на таксиметровите шофьори до 10%, но повечето хора закръглят до паунд.
Не очаквайте да се придвижите с такси в популярните места за нощния живот на Лондон, като Soho късно през нощта (и особено след кръчма, повечето затварят около 23:00 часа). Ако все пак се окажете в някоя от тези области, сигнализирахте на някое от таксита и се опитайте да изглеждате трезвен. Можете да поръчате такси и по телефона или да платите с кредитната си карта.

Алтернативни таксита „Minicabs”
Minicabs, някои от които вече са лицензирани, са по-евтини конкуренти на свободна практика на „Black cabs”. Въпреки това, шофьорите често са необучени и по-малко сигурни на пътя. Minicabs не могат свободно да се наемат на улицата, те трябва да бъдат наети по телефона или директно от малък офис (всеки голям булевард има най-малко по един офис ). ООС не метра, така че е важно да се определи цената, преди да започнете (следователно не е обичайно да наклони везните малък файтон шофьори). Цената е въпрос на договаряне.
Жените, които пътуват сами през нощта, може да изберете специалните „Ladycabs”, който имат жени шофьори. „Liberty Cars” обслужват предимно гей обществото.

Автобуси
Иконата на Лондон е двуетажния автобус „double-decker Routemaster”.Премахнати преди няколко години сега са възстановени и обслужват само популярните и живописни маршрути (автобусни линии 9 и 15).
Дори и да се качите на модерни double-deckers ще видите повече от града отколкото докато ползвате метрото. Просто имайте предвид, че пътуването може да е много бавно благодарение на задръстванията и на почти четирите милиона пътници, които ползват автобусен превоз всеки ден.
Цената на билет за възрастни за едно пътуване с автобус в рамките на града е £ 2; деца под 16 г. пътуват безплатно, съшо и деца под 18 години в редовно обучение.
Цената на билета е 90 пенса, ако пътувате на автобус с абонаментна картаOyster.
Нощен автобус
Повече от 60 трасета имат нощен автобус (всички, които започват с буквата „N“). Нощните автобуси може да не са на често и спират само при поискване, което означава, че трябва да сигнализирате ясно на водача да спре.

Подземен транспорт
По-известен като „Tube“. Всеобщо известно е, че се простира в рамките на целия Лондон и в околните окръзи, а услугите са достъпни на всеки няколко минути от 5.30 часа сутринта до около полунощ (от 7 часа сутринта в неделя).

Летища
Лондон се обслужва от пет големи летища: Heathrow (най-голямото), Gatwick, Stansted, London City и Luton.

Летище Хийтроу „Heathrow”
Петнадесет мили западно от централната част на Лондон, Хийтроу (LHR; 0870 000 0123; www.heathrowairport.com) е най-натовареното международното летище в света. То има пет терминала. Възможностите за придвижване от и до летището са изключително много и удобни.

Летище Гетуик „Gatwick”
Намира се на около 30 мили южно от централната част на Лондон, Гетуик (LGW; 0870 000 2468; www.gatwickairport.com) е по-малко и по-добре организирано от Хийтроу. Северния и Южния терминали са свързани чрез ефективна монорелса за трансвер, с време на пътуването около две минути. И тук вариантите за придвижване до града са лесни и удобни.

Летище Станстед „Stansted”
Третото по натовареност летище в Лондон е Станстед (STN; 0870 000 0303; www.stanstedairport.com) на 35 мили североизточно от централната част на Лондон, посока към Кеймбридж. То се превръща в най-бързо развиващото се в Европа летище благодарение на превозвачи като Ryanair и EasyJet, които го използват като връзка.

Летище „London City”
Близостта му до центъра на Лондон, 6 мили на запад, и до търговската зона на Docklands, прави London City Airport (LCY 7646 0000; www.londoncityairport.com) предимно бизнес летище, въпреки че то служи също като туристическо летища с 22 континентални и осем национални дестинации.

Летище Лутън „Luton „
Най-малкото летище, на около 35 мили северно от Лондон, Лутън (LTN; 01582-405100; www.london-luton.co.uk) се грижи главно за евтини чартърни полети и полети на нискотарифни авиокомпании като Wizz Air и EasyJet, които оперират редовните си полети от тук.

Как да се отблагодарим
Много ресторанти прилагат такса за обслужване включена в сметката Ви, но има и места, в които не се очаква да напуснете без да се отблагодарите за услугата с около 10% до 15% от сметката, освен ако услугата е била незадоволителна. Персонала „на процент” често са по-зле платени. За ресторанти, които включват такса за обслужване в сметката, това трябва ясно да се обяви.

Брадфорд
Пасбищата на града са толкова близо, че те на практика се сливат с един разтегнат градски пейзаж, така Брадфорд остава далеч от много по-бляскавия си съсед Лийдс. Или поне така би трябвало да ви разказват в Лийдс. Но дори и лицето на Брадфорд да е до голяма степен намусен град там са насрочени за приятна реконструкция градския парк и езерото пред кметството, което според урбанисти ще промени значително изгледа на града. Благодарение на ролята си като основен играч в търговията с вълна, Брадфорд привлече голям брой бангладешци и пакистанци през 20 век, които, въпреки някои расови напрежения, са помогнали да се даде нов тласък на града и свежа енергия.

Кеймбридж
Малко градове могат да се доближат до облика на Кеймбридж. Това не е просто център на изящна архитектура, или дори център на умопомрачителна интелектуална мощ продукт на световно известния университет, но също така града е приятното усещане от удавяне в историята, традицията и чудати ритуали, който изглежда стават все повече загадъчни когато се опитате да ги разберете. Там намирате изобилие от възможности да се поразходите на въздух в някоя от прекрасните градини или покрай реката, на някоя зелена ливада или парка. И разбира се Кеймбридж е не само хранилище на история и чар, той е много жив град, неговите тесни улички са пълни с бръмчащи мотопеди на велосипедисти. Реката е задръстена с гребцис почервеняли лица. Историческите кръчми са своеобразен микс от интелектуални закачки и палаво веселие, и така е от векове насам. А задачата на новото поколение на дизайнерски бутици, кафенета и „хлъзгави” места за нощен живот е да си намери своята ниша сред интригуващите коридори и средновековните врати на стария град.

Есекс
Горкият стар Есекс присъства във много английски вицове и е обект на снобизъм в продължение на десетилетия. Неговите жители са осмивани за какво ли не: безразборни убеждения, малоумен начин на живот, шумни автомобили и още много. Но когато отхвърлите стереотипа настрана и ще откриете окръг, изпълнен с разнообразие и различия. Тук се намира историческия Колчестър, най-стария град във Великобритания с процъфтяваща среда за изкуствата. Спящи средновековни селища с виещи се алеи на фона на провинцията, която вдъхновява безброй художници.

Можете да разгледате нашите предложения за екскурзия или почивка.

About ChartAir

ChartAir - пълен комплект от туристически услуги - самолетни билети, чартърни полети, екскурзии и почивки, круизи, хотелско настаняване и др.
This entry was posted in Европа. Bookmark the permalink.

One Response to Англия

  1. Nikolov says:

    Mnogo hubav komentar, riadko se sreshta taka interesno podnesena informacia. Blagodarya

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>